Intervju med Laila och Suad

I år firar FRG 20 år, vilket vi firar med intervjuer med olika FRG-profiler. Denna gång intervjuar vi Laila Göransson och Suad Said, som jobbar på FRG-kansliet.

Laila Göransson, 59, och Suad Said, 40, jobbar på FRG-kansliet. Kansliet har funnits sedan 2022 och är placerat på Civilförsvarsförbundets kansli i Bromma.

Kan ni berätta lite kort om er själva?
– Jag heter Laila och är en femtionioårig skåning. Min bakgrund är väldigt varierad rent yrkesmässigt. Jag har en lång bakgrund i de frivilliga försvarsorganisationerna. Jag blev aktiv medlem i Lottorna för 43 år sedan och har haft avtal som stabsassistent med armén och varit fältkock för Hemvärnet. Efter en universitetsexamen inom HR (svensk arbetsrätt som specialisering) gick jag med i Försvarets personaltjänsteförbund med placering i Hemvärnet. Jag är även medlem i Försvarsutbildarna och har till exempel gått medieträning via deras Criscom. När FRG startade i grannkommunen Lund 2004 gick jag med som Lotta. Två år senare startade min egen kommun upp FRG och där har jag varit med sedan dess. I samband med att jag blev FRG-ledare blev jag även medlem i Civilförsvarsförbundet.

– Jag heter Suad och är en fyrtioårig stockholmare som ursprungligen är från Irak. Jag och min familj flyttade till Sverige under inbördeskrigen under 1993. Idag bor jag i Skärholmen, som ligger i den södra delen av Stockholm, tillsammans med min man och tre barn. Jag är utbildad administratör, barnskötare, bagare, säljare, tolk och säkerhet i butik. Mina tidigare jobb var kundtjänst, säljare/butiksbiträde, administratör, barnskötare, tolk och egenföretagare i flera år. Från början var jag medlem i Röda Korset och var volentärtolk under flyktingvågen 2015, efter det gick jag med i Civilförsvarsförbundet också.

Laila, du jobbar som projektledare på FRG-kansliet. Kan du berätta lite om vad din roll innebär?
– Jag har kontakt med kommun/region/länsstyrelserepresentanter och pratar om FRG. Det gör att jag till exempel deltar i träffar runt om i landet med beredskaps/säkerhetssamordnare men även enskilda möten både digitalt och fysiskt. Ibland handlar det enbart om reklam/information om FRG men också för att starta upp ny FRG eller starta om en befintlig FRG. Att ha kontakt med FRG-personer (främst ansvariga) är också en viktig del av mitt arbete för att vara ett stöd i deras arbete. En annan del av jobbet är att hålla fortutbildningar inom FRG-register och hemsidan för FRG-ansvariga.

Suad, du är FRG-kansliets administratör. Kan du berätta lite om vad din roll innebär?
– Jag ansvarar för att administrera medlemsregistret Arcmember. Det innebär bland annat att registrera nya FRG-resurser och att kontrollera medlemskap hos andra frivilliga försvarsorganisationer. Jag och Laila delar ansvaret att alla mejl som kommer in till FRG:s gemensamma mejl hanteras och besvaras, och att alla intresseanmälningar hanteras. Jag hanterar även anmälan och redovisningen för FRG-grundutbildningen. Det innebär att gå igenom kostnader, underlag och arvodeblanketter, innan de går vidare till betalning, och att registrera att deltagarna är färdigutbildade. Jag kan också hålla korta individuella utbildningar i Arcmember för våra FRG-ansvariga. Utöver detta så handlägger jag även civil2-mejlen.

Utöver att jobba på FRG-kansliet så har ni båda flera olika roller inom FRG. Laila, du har varit med i FRG sedan starten. Hur kommer det sig att du ville engagera dig i FRG?
–  Att det blev FRG var för att jag då kände att jag ville göra något med civilt och på hemmaplan. Jag blev först ledare och när det blev tydligt hur mycket ideellt arbete det är att vara ansvarig blev jag ombedd att även bli ansvarig tillsammans med den som redan var detta. När möjligheten kom att bli FRG-instruktör såg jag det som en chans att dels få lite mer kunskap om just de 3 momenten i FRG-grundutbildningen och dels en möjlighet att träffa fler blivande FRG-resurser utanför min egen FRG.

Suad, kan du berätta om varför du valde att engagera dig i FRG?
–  Det hela började med en grundutbildning 2022 med Tina Nordén. Efter det så har jag funnit stort intresse i samhällsfrågor, krishantering och säkerhet. Jag utsågs till att läsa till FRG-ansvarig i Skärholmen eftersom vi saknade en FRG-ansvarig. Tyvärr så har Skärholmen svårt att starta sitt FRG då de är en del av Stockholm stad som anser att det inte är nödvändigt i dagsläget. Så vår FRG är vilande än så länge. När jag gick utbildningen till FRG-ansvarig så presenterade Laila Göransson och Carina Wiro en annons där de sökte en handläggare till FRG-kansliet. Eftersom jag är utbildad administratör och har jobbat med det i flera år så tyckte jag att det lät väldigt intressant, så jag sökte tjänsten, och här är jag idag. Eftersom det är få instruktörer i Stockholms län så passade jag på att läsa till det med så att vi kan täcka behovet.

Hur tycker ni att synen på FRG är ute hos kommunerna idag?
–  Överlag är synen på FRG positiv i kommunerna. Det finns tyvärr en del som har en felaktig bild av vad FRG är, orsakerna till det kan vara många och väldigt olika. Då gäller det att vara tydlig, förklara hur det egentligen är och hänvisa till vad som faktiskt gäller.

Är det många kommuner som vill skaffa FRG?
–  I dagsläget är det många kommuner som är intresserade och jag har nyligen fått ytterligare kontakter som vill ha mer information. Det ser positivt ut.

Hur ser intresset för FRG ut hos allmänheten?
– Många i allmänheten vet inte att FRG finns och ännu mindre om vad FRG är! Detta trots att FRG syns vid olika uppdrag och är ute och pratar om till exempel hemberedskap tillsammans med de 18 frivilliga försvarsorganisationerna. Intresseanmälningar kommer i en jämn ström men det märks när en FRG varit ute i ett område för då ökar intresset just där.

Hur ser ni på FRG:s framtid?
– Behovet av FRG kommer att öka, dock behöver även FRG utvecklas vidare. Det ska bli intressant att se vilken väg som framtida beslut tar om civilplikt och möjlighet att krigsplacera FRG-resurser för kommunerna. Dessa beslut påverkar i vilken riktning FRG kommer att ta – blir det en krigsplacerad del och en krisberedskapsdel? Blir det en FRG för hela hotskalan?