Intervju med Tina och Lisa

I år firar FRG 20 år, vilket vi firar med intervjuer med olika FRG-profiler. Denna gång intervjuar vi Tina Nordén, som är FRG-ansvarig, och Lisa Larsson, som är FRG-resurs.

Tina Nordén, 67, och Lisa Larsson, 25, är med i FRG Solna-Sundbyberg.

Kan ni berätta lite mer om er själva?
– Jag heter Lisa, är 25 år och bor i Solna. Jag är student, studerar ett statsvetenskapligt masterprogram med inriktningen politik, säkerhet och kris på Försvarshögskolan. Förutom FRG är dans ett intresse för mig, jag dansar commercial jazz. Jag är medlem i Civilförsvarsförbundet och har varit med som informatör i Rädd eller beredd i tre skolor. Jag gick med i FRG våren 2022.

– Jag heter Tina, är 67 år och bor i Sundbyberg. Jag har varit musiklärare hela mitt liv. Jag kom in på beredskap via FRG 2013 och blev snabbt FRG-ansvarig. Har sedan även blivit instruktör i Civilförsvarsförbundet och är också huvudinstruktör och utbildar nya instruktörer för Civilförsvarsförbundet. Jag är även FRG-coach och FRG-instruktör. Som FRG-coach hjälper jag andra kommuner att skapa en FRG och stöttar dem. Mitt huvudspår idag är att jag sedan 2022 är projektledare för MSB:s och Statens försvarshistoriska museers (SFHM:s) projektet Rädd eller beredd. På fritiden tycker jag om att hålla på med musik, jag spelar piano.

Lisa, du har varit med i FRG sedan 2022. Hur kommer det sig att du ville engagera dig i FRG?
– Jag hade tänkt på det ett tag innan jag såg en annons för FRG i Mitt Solna. Under min kandidat läste jag om olika kriser där FRG varit aktiva. Det var tydligt hur organiserad frivillighet är bättre hjälp än oorganiserad. Jag gick på informationsmötet och tyckte det lät intressant och att det skulle vara värdefulla erfarenheter.  

Tina, du har varit med i FRG sedan 2013. Hur kommer det sig att du ville engagera dig i FRG?
– Jag hade gått igenom en större kris i min familj. När det äntligen tonade ut ville jag engagera mig i samhället. Jag såg en annons för FRG och tänkte att det här kunde vara något.

Lisa, du är FRG-resurs. Vad innebär det?
– Det innebär att jag kommer dyka upp på frivillig basis om en kris inträffar i Solna-Sundbyberg. Jag deltar på FRG-möten där jag träffar andra FRG:are och vi har olika diskussioner. Jag har fått utbildning för att kunna agera, och har även fått vidareutbildning. Som FRG-resurs hjälper man också till att sprida budskapet om hemberedskap, till exempel på Beredskapsveckan.  

– Att vara FRG-resurs är väldigt givande, man får höra hur kommunen tänker att de vill agera och ta hjälp av oss, och träffa andra med samma intressen och som också tycker detta är viktigt. Jag har än så länge inte varit med när någonting har hänt. Man går bara ut och hjälper till om man har möjlighet.

Hur blir man en FRG-resurs?
– Du går på informationsmötet och sedan ansöker du om att få bli resurs. Den som är FRG-ansvarig ska godkänna dig, och då får du gå grundutbildningen som är på 33 timmar utspridda under en termin.  

Vilka egenskaper bör man ha som person för att passa som FRG-resurs?
– Du behöver vara flexibel och lyhörd, det är generellt grunden. Och ha en vilja att hjälpa till och engagera dig. Du ska också se människors lika värde.

Tina, du är FRG-ansvarig. Vad innebär det?
– Det innebär att man har kontakten med kommunen eller staden och sedan ska du förmedla ut det till FRG-resurserna. Du jobbar en hel del med administration och logistik. Ju större FRG man har, desto fler FRG-ansvariga behöver man för att det ska fungera. En längre tid drev jag detta själv, nu är vi tre. Det är också bra att vara fler FRG-ansvariga för att kunna bolla tankar och få det att leva vidare. Det är viktigt att man är olika som personer för att kunna förstå gruppen. Som FRG-ansvarig ska du hålla ihop gruppen, det är svårt. En annan uppgift man har är att utbilda nya FRG:are.

Hur blir man en FRG-ansvarig?
– Först ska du ha varit en aktiv FRG-resurs under en period och gått flera fortbildningskurser. Nästa steg är att kommunen ska ge okej, vi behöver ha en underskrift från dem.

Vilka egenskaper bör man ha som person för att passa som FRG-ansvarig?
– Du behöver vara social, lyhörd och noggrann. Tycka om att jobba med människor. Du behöver också vara flexibel, kunna anpassa dig till situationen. Och vara ödmjuk till att man inte kan allt, men att man gärna försöker hjälpa till. Du behöver även ha förmågan att kunna engagera andra. Det här gör vi ideellt och det gäller att få andra att förstå att vi måste göra det här tillsammans.

Tina, du har ju varit med i FRG under flera år. Kan du dela med dig av en minnesvärd insats som du varit med på?
– Under 2015–2016 var FRG Solna-Sundbyberg insatta i en större insats kring ett evakueringsboende för flyktingar. Vi hade fått i princip en månad på oss att bygga upp en flyktingförläggning. Vi visste inte när flyktingarna skulle komma. Det var en väldigt stor lokal som skulle ge plats för 200 boende och ha fungerande toa, dusch och kök. Det var jag, en från kommunen i Sundbyberg och en präst som jobbade med detta. Vi satt och diskuterade länge och jag kände hjälp, vad håller vi på med… Jag hade aldrig byggt upp något sådant tidigare. Men när vi fick i gång det var det så fint att se FRG-resurserna hjälpa till exempelvis med att bygga sängar och komma med idéer på hur vi skulle kunna utveckla evakueringsboenden. När vi började bli klara så skulle vi fira med tårta och precis då ringde Migrationsverket och sa att flyktingarna skulle komma samma kväll. Vi frågade oss också hur vi skulle ta emot alla, skulle, och fick, vi skriva upp alla? Vi löste det med att ge flyktingarna band med deras namn och personnummer. Vi var tvungna att ha koll så vi visste om det fanns tomma sängar, om det var överbelagt och så vidare.

– Vi höll på med denna insats i nästan sex månader. Det var mycket logistik och administration. Med den kunskapen vi fick från denna insats blev det väldigt mycket lättare när de ukrainska flyktingarna kom 2022. Då visste vi hur vi skulle bygga upp evakueringsboende och hur vi skulle ta emot dem. Både FRG och kommunen hade fått en otrolig lärdom, vi kunde ha en helt annan dialog och allt gick mycket snabbare.

Vad vill ni säga till den som är intresserad av att engagera sig i FRG?
– Det händer så mycket hemskheter i världen som man inte kan påverka. Om man känner sig hjälplös är FRG en möjlighet att få vara aktiv och känna att man har en roll. Du kan påverka lokalt, se till att ditt samhälle, där du bor, fungerar. Det blir också en styrka utåt.

– Det vore bra om fler yngre ville engagera sig, vi behöver bli fler för alla perspektiv behövs. Att vara med i FRG ger en jättebra erfarenhet som du kan ta med dig i arbetslivet.

– Du får en stor kunskap inom beredskap, HLR och sådant som du kan ha användning för i ditt vardagsliv. Det ger också en känsla av att kunna hjälpa till i samhället, att jag kan det här, vilket man mår bra av.