När du bestämt dig för vilken utbildning du vill gå kan du besöka kursens sida för att läsa mer. All kursanmälan ska göras i samråd med FRG-ansvarig som gör uttagning. Kursbrev till antagna skickas ut cirka 2 månader innan kursdatum. Kursbrevet är en bekräftelse på att du blivit antagen till kursen. Läs igenom bifogat material och ditt kursbrev ordentligt.
OBS! Kontrollera ”Skräppost-inkorgen” då mejl från civil2.se kan hamna där. Om du har möjlighet kan du välja civil2.se-adresser som ”Betrodda”.
Behörig till kurs är den som är en del av en frivillig försvarsorganisation då utbildningarna genomförs med särskilda uppdragsmedel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Observera att fler förkunskapskrav kan finnas.
Kontakta FRG-ansvarig om du vill veta mer om någon specifik utbildning eller vill ha information om hur du anmäler dig.
Allmän information:
- Samtliga centrala fortbildningar 2025 kommer genomföras på Rosersberg.
- Fortbildning för FRG-ansvariga sker däremot regionalt, likadant utbildningarna i VAKAs nödvattenmaterial.
- Normalt placeras du i ekonomirum, dvs man sover i eget rum men delar hall/dusch/toalett med annan kursdeltagare. Ange gärna om det är någon särskild person du önskar dela gemensamma ytor med.
- Önskar du enkelrum får du boka och betala det själv i mån av plats på kursplatsen.
Grundutbildning
FRG – grundutbildning
Grundutbildningen ger resurserna i den frivilliga resursgruppen en gemensam plattform för att kunna arbeta effektivt. I utbildningen ingår bland annat krisberedskap, sjukvård och brandkunskap. Grundutbildningen krävs för att kunna gå vidare utbildning.
FRG-ledare – grundutbildning
Som FRG-ledare blir du den som är exekutivt ansvarig på fältet vid en krissituation. Under kursen lär du dig att skapa förståelse för hur en grupp fungerar samt betydelsen av att ha en ledare i gruppen.
FRG-ansvarig – grundutbildning
Som ansvarig för en frivillig resursgrupp samordnar du kontakterna mellan frivilligorganisationerna och kommunen. Under kursen får du kunskap i hur en kommun och krishanteringssystem fungerar samt hur du på bästa sätt kommunicerar med din kommun.
Fortbildning
FRG-ansvarig – fortbildning
Tillsammans med andra FRG-ansvariga lär ni er av varandras erfarenheter och deltar i utvecklingen av FRG. Under kursen utvecklar du ditt ledarskap och får även en särskild kompetensutveckling inom ett just nu aktuellt område.
FRG Kriskommunikation
Det man inte vet kan man inte förhålla sig till. Det är grunden för vårt engagemang i kriskommunikation. Brist på information är något man ofta klagar på i samband med kriser i samhället. En stor del av krishanteringen handlar just om att kunna hantera information på ett bra sätt. Du får lära dig hantera olika informationssituationer så att du i en verklig krissituation kan bidra till att information hanteras på bästa sätt. Utbildningen passar bra för dig som är resurs i en frivillig resursgrupp (FRG). Kursen är en grundkurs som man bara kan gå en gång.
FRG Stabsutbildning
Genom teori och praktiska övningar få grundläggande förmåga att upprätta och driva en egen stab inom eget FRG.